Mijn verhaal

Mijn verhaal

Geboren
Ruim dertig jaar geleden werd ik geboren in een sloppenwijk in Colombia, waar een politieagent mij moederziel alleen vond.
Adoptie
Na een verblijf in een kindertehuis in de stad Cali, werd ik op driejarige leeftijd geadopteerd door een Nederlands gezin. Zo verhuisde ik van Colombia naar Nederland, waar ik liefdevol werd onthaald.
Gezin
Maar ondanks al hun liefde konden mijn adoptieouders de leegte in mijn kinderziel niet vullen. Door mij te verlaten, had mijn biologische moeder mij namelijk voor altijd onnoemelijk veel leed toegebracht. Gaandeweg mijn jeugd bleek dat ik de pijn daarvan alleen maar kon bestrijden met een intense boosheid op de wereld en met thrillseeking. Thuis en op school was ik onhandelbaar geworden en belandde daardoor al jong in de hulpverlening.
Innerlijke strijd
Mijn extreme gedrag gaf altijd slechts voor even invulling aan de leegte in mij, want telkens weer worstelde ik met mijn emoties. Ik zat echt met mezelf in de knoop. Ook doordat ik al op jonge leeftijd wist dat ik een andere geaardheid had dan de meeste mensen. Mijn familie zou vast wel geaccepteerd hebben dat ik homoseksueel was, maar zelf kon ik het beeld dat ik ooit met een vrouw zou trouwen en een gezin zou stichten, niet loslaten. Als gevolg van die warboel aan emoties en onzekerheden leefde ik vanaf mijn vijftiende jaar op het randje van de maatschappij en ging ik van opvang naar opvang. Door mijn negatieve gedrag werd ik overal weggestuurd.
Harreveld
Op mijn zestiende belandde ik in een gesloten jeugdinternaat, waar me een zware tijd te wachten stond. Tot mijn opluchting moest ik daar weg toen ik de leeftijd van achttien jaar bereikte.
Rotterdam
Eindelijk lag de wereld aan mijn voeten. Ik vertrok naar Rotterdam, waar ik in de horeca ging werken en een leven vol drank, drugs en seks tegemoet ging. Ik kwam uit de kast. In deze periode begon ik ook met het opbouwen van problematische schulden.
Ernstig delict
Ik was vierentwintig jaar toen ik een ernstig delict pleegde, waardoor ik in de gevangenis terecht kwam. Na een zwaar proces kreeg ik een celstraf en een Tbs-maatregel opgelegd.
De behandeling
De verplichte behandeling kwam echter moeizaam tot stand door mijn overtuiging dat er niks mis was met mij. Gelukkig kwam ik uiteindelijk toch tot het inzicht dat er wel degelijk iets aan de hand was met mij. Toen pas raakte ik gemotiveerd om me werkelijk in te zetten voor de behandeling en greep ik met beide handen de kans om mijn leven ten goede te keren.
Resocialisatie
Zes jaar na het delict keerde ik terug in de maatschappij en besloot ik me in het noorden van het land te vestigen. Terugkeren naar Rotterdam, waar mijn leven zo fout was gelopen, wilde ik niet. Wel besloot ik weer de horeca in te gaan, maar ik kwam er al snel achter dat mijn passie voor dit werk was verdwenen. In die tijd werd ik door een sociotherapeut van de forensische psychiatrische kliniek (FPK), waar ik behandeld was, uitgenodigd om de patiënten over mijn leven te vertellen.
Mijzelf opnieuw ontdekken
Ik ontdekte toen dat ik met mijn verhaal anderen hoop en perspectief bood. Immers, de meeste patiënten dachten – net als ik vroeger – dat er vanwege hun delict geen plek meer voor hen was in de maatschappij. Ik raakte er zo van overtuigd dat mijn ervaringen andere mensen zou kunnen helpen, dat ik ervaringsdeskundige hulpverlener wilde worden.
Opleiding in Groningen
In 2016 nam ik dan ook de opmerkelijke beslissing om aan de Hanzehogeschool in Groningen te gaan studeren. Tijdens mijn studie moest ik ook stagelopen, maar kon daarvoor geen VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) overleggen. Ik zag mijn studie al in rook opgaan. Gelukkig heeft de directeur van de FPK zich er toen voor ingezet dat ik daar kon stagelopen. Zo startte ik een nieuwe carrière in de kliniek waar ik zelf behandeld was.
Afgestudeerd
In 2018 studeerde ik af en was ik Hbo-geschoold. Een jaar later kreeg ik een vast dienstverband bij de FPK. Daar was ik blij mee, want ik vond het fijn om anderen weer hoop en perspectief te kunnen bieden en hen daarmee te motiveren voor de behandeling. In die tijd gaf ik ook al veel gastlessen op onder andere scholen en kwam ik erachter dat het me voldoening gaf om voorlichting over de tbs te geven.
Marcella Kleine
2018 was ook het jaar waarin ik samen met schrijfster Marcella Kleine – die al meerdere boeken op haar naam had staan – aan het schrijven van mijn levensverhaal begon. Ik wilde de maatschappij namelijk laten zien dat de forensische psychiatrie wel degelijk uitkomst biedt aan mensen met een justitiële maatregel. 
Het boek
Eind 2019 verscheen het boek met als titel: Drie jaar cel en TBS; van dader naar hulpverlener.
Studie Social Work
Naast het werken in de FPK en het geven van lezingen en workshops, ben ik in 2019 begonnen aan de studie Social Work en GGZ agoog. Daarmee wil ik mijn kennis verbreden om mensen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. In juli 2021 ben ik hierop afgestudeerd.
Chito uit ervaring
In februari 2020 ben ik mijn eigen bedrijf begonnen Chito uit ervaring
Hobby
In mijn schaarse vrije tijd speel ik graag piano, luister ik naar muziek, kook ik graag of geniet ik van de natuur tijdens een boswandeling. Toneelspelen is ook een grote passie van mij.

Mijn leven is dus weer helemaal goed gekomen dankzij de forensische psychiatrie.
Dat de weg naar herstel met een delict is begonnen, betreur ik oprecht.